پوست یک لایه محافظ برای بدن در مقابل عوامل آسیب رسان خارجی میباشد و همین مسئله باعث شده تا این عضو بدن خود در برابر انواع خطرات، آسیب پذیر باشد. یکی از معضلاتی که ممکن است برای افراد مختلفی در جامعه به وجود بیاید، مبتلا شدن به اگزمای پوستی است. این بیماری علاوه بر ناخوشایند شدن ظاهر پوست، برای بدن نیز عوارض مخربی دارد. ما در این مقاله از علاج به معرفی این بیماری و روشهای پیشگیری و درمان آن خواهیم پرداخت.
اگر شما نیز با این مشکل بزرگ دست و پنجه نرم میکنید و به دنبال راهی برای درمان آن هستید، این مقاله را تا انتها دنبال کنید.
اگزمای پوستی چیست؟
اگزما (Eczema) یکی از بیماریهایی است که هنوز علت اصلی به وجود آمدن آن توسط پزشکان و محققان یافت نشده است. اگزمای پوستی یک بیماری است که در برخی موارد نیز ژنتیکی محسوب میشود که در آن پوست دچار خارش، قرمز شدن، سوزش و همچنین التهاب میشود.
سن ابتلا به اگزما
یکی از سوالاتی که در مورد اگزمای پوستی وجود دارد، این است که افراد در چه سنینی به این بیماری مبتلا میشوند. بهتر است بدانید که اگزما ممکن است برای هر فردی در هر سنی پیش بیاید. اما سن 1 تا 5 سالگی بیشترین موارد ابتلا به این بیماری وجود دارد و به همین دلیل عوارض بسیاری برای کودکان به همراه دارد. یکی از تفاوتهایی که برای اگزما در کودکان و بزرگسالان وجود دارد، علائم ابتلا به آن است که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
انواع اگزما
همچون دیگر بیماریها، اگزمای پوستی نیز انواع مختلفی دارد که هر یک نشانهها، علائم و درمان خاصی دارند. انواع اگزما به شرح زیر است:
درماتیت تماسی (Contact Dermatitis)
تماس پوست با مواد شیمیایی و به دنبال آن واکنش شدید به این مواد از عوامل ابتلا به این نوع اگزما است. در درماتیت تماسی، پوست واکنش شدید التهابی دارد و کارگران و افرادی که با مواد شیمیایی کار میکنند بیشتر در معرض ابتلا به آن قرار دارند.
تماس مداوم پوست با آب، کار با مواد شوینده قوی و همچنین حلالها از مهمترین عوامل موثر در ابتلا به اگزمای پوستی از نوع درماتیت تماسی میباشند.
اگزمای دیس هیدروتیک (Dyshidrotic Eczema)
به وجود آمدن تاولهای بزرگ پوستی روی دستها و پاها که با درد نیز همراه هستند از نوع اگزمای دیس هیدروتیک میباشند. این نوع بیماری معمولا به دلیل تماس پوست با مواد آلرژیک همچون برخی فلزها به وجود میآید. حساسیت فصلی، تعریق، استرس و همچنین قرار گرفتن در معرض گرمای بیش از حد از دیگر عوامل موثر در ابتلا به اگزمای دیس هیدروتیک محسوب میشوند.
اگزمای نومولار (Nummular Eczema)
اگزمای نومولار که به اگزمای پوستی سکه ای نیز معروف است، به شکل سکه در قسمتهای مختلف بدن میباشد. در این نوع بیماری فرد دچار سوزش و همچنین خارش شدید شده و در برخی موارد مایع شفاف رنگی از آن خارج میشود.
این نوع از اگزما در صورت سوختگی و در بعضی موارد نیز جای نیش حشرات مختلف به وجود میآید. اگزمای نومولار بیشتر در مردان وجود دارد و سن 55 تا 65 سالگی بیشترین میزان ابتلا به آن وجود دارد.
درماتیت ساکن (Static Dermatitis)
این نوع از اگزمای پوستی بیشتر در قسمت ساق پا ایجاد شده و از دلایل آن میتوان به وجود برخی مشکلات در گردش خون اشاره کرد. افرادی که واریس پا مبتلا هستند نیز بیشتر در معرض این نوع بیماری قرار دارند.
تورم، قرمز شدن، خارش شدید و خشکی از علائم درماتیت ساکن هستند. بهتر است بدانید که ابتلا به این بیماری بیشتر در افراد بالای 50 سال دیده شده است.
درماتیت سبورئیک (Seborrheic Dermatitis)
درماتیت سبورئیک یکی از انواع اگزما است که درمان آن بسیار سخت است. این اگزمای پوستی در صورت و پاها بیشتر ایجاد شده و هر فردی در هر سنی ممکن است به آن مبتلا شود. خارش بسیار زیاد از عوارض بارز آن است و حتی در برخی موارد نیز ممکن است منجر به خونریزی شود.
چرب شدن و پوسته پوسته شدن پوست از نشانههای درماتیت سبورئیک هستند. ارث بری، چربی پوست، شرایط محیطی (آب و هوا) و همچنین استرس و فشار عصبی از دلایل بروز این اگزما محسوب میشوند.
درماتیت عصبی (Neurodermatitis)
این نوع درماتیت کاملا به رفتار افراد در برابر خودشان بستگی دارد. خارش بیش از حد بخشی از بدن در صورت عدم رعایت نظافت یا پوشیدن برخی لباسهای تنگ از عوامل موثر در بروز درماتیت عصبی هستند. از نواحی مختلف بدن که بیشترین میزان ابتلا به این نوع اگزمای پوستی را دارند میتوان به پا، ساعد، پشت گردن و همچنین ناحیه تناسلی اشاره کرد.
درماتیت اتوپیک (Atopic Dermatitis)
درماتیت اتوپیک بیشتر در افراد خردسال شایع است و از علایم آن میتوان به خارش زیاد و همچنین پوسته پوسته شدن اشاره کرد. به دنبال خارش در این نوع اگزمای پوستی، قرمز شدن و همچنین ضخیم شدن پوست به وجود میآید. این مورد را در نظر داشته باشید که اتوپیک با آسم و تب یونجه در کودکان همراه است.
درماتیت پوشک (Irritant Diaper Dermatitis)
یکی از رایجترین اگزمای پوستی که برای نوزادان به وجود میآید، درماتیت پوشک است. عوض نکردن پوشک، تماس پوست کودک با ادرار و مدفوع و همچنین حرکت با پوشک کثیف از مهمترین عوامل ابتلا به این بیماری به شمار میآیند.
علائم اگزمای پوستی
همانطور که در قسمت قبل به آن اشاره شد، اگزما انواع مختلفی دارد که هر کدام نشانههای خاص خود را دارد. اما به صورت کلی علائم مشخصی در زمان ابتلا به این بیماری وجود دارد که به شرح زیر است:
- خارش
- خشک شدن پوست
- تغییر رنگ (قرمز شدن)
- پوسته پوسته شدن در برخی موارد
- ایجاد جوش
علائم ابتلای کودکان زیر 5 سال به اگزما کمی متفاوتتر است و در این سنین علاوه بر قرمز شدن و خشکی، برآمدگیهایی نیز روی پوست حساس کودک به وجود میآید. در مورد نوجوانان نیز میتوان به ضخیم شدن پوست در اثر ابتلا به اگزمای پوستی اشاره کرد.
عوامل موثر در اگزمای پوستی
هر یک از انواع بیماری اگزما بر اثر عواملی شکل میگیرند ولی به صورت کلی عوامل واحدی برای ابتلا به اگزمای پوستی وجود دارد که به شرح زیر است:
- قرار گرفتن در معرض گرما به مدت طولانی
- فشار عصبی و استرس زیاد
- تغییرات جوی و آب و هوا
- استفاده بیش از حد از محصولات شوینده قوی
- استفاده از عطرهای بی کیفیت
- عدم مراقبت از پوست
- پوشیدن لباسهایی با پارچه پلاستیکی و مصنوعی
درمان خانگی اگزما
حال که با بیماری اگزما و انواع آن آشنا شدید نوبت به درمان آن میرسد. همانطور که میدانید مراکز پزشکی بسیار وجود دارند که این بیماری مزمن را درمان میکنند اما هزینه جلسات درمانی بسیار افزایش پیدا کرده و همچنین در برخی موارد نیز ممکن است با عوارضی روبرو شوید.
همچنین مصرف برخی محصولات همچون کرمهای درمان اگزما نیز به دلیل مواد شیمیایی موجود در ترکیب آنها ممکن است عوارضی در پی داشته باشد. به همین دلیل استفاده از مواد طبیعی در خانه و برخی روشهای بسیار ساده نتیجه مطلوبتری خواهد داشت.
ماساژ پوستی
یکی از موثرترین روش های درمان اگزما ماساژ بدن با روغنهای گیاهی و طبیعی است که از خارش شدید کم کرده و به بهبود وضعیت پوست کمک میکند.
شستشوی بدن با آب ولرم
در زمان حمام کردن بهتر است از آب ولرم (نه خیلی گرم و نه خیلی سرد) استفاده کنید. از فواید این کار میتوان به جلوگیری از خشک شدن پوست، پیشگیری از ابتلا به اگزما و همچنین کاهش میزان خارش پس از دچار شدن به این بیماری اشاره نمود.
روغن نارگیل از خواص بسیاری برای پوست برخوردار است. افزایش رطوبت پوست به دلیل اسیدهای چرب موجود در این روغن از مهمترین مزایای آن محسوب میشود. روغن نارگیل برای افرادی که به اگزمای پوستی و یا خشکی مبتلا هستند، بهترین گزینه است.
درمان گیاهی اگزمای پوستی
ژل آلوئه ورا
آلوئه ورا سرشار از ویتامینهای مفید برای پوست و مو است. ژل این گیاه از خاصیت ضد باکتری و میکروب برخوردار بوده و در بهبود زخمهای ناشی از انواع اگزما تاثیر مستقیم دارد. مرطوب کردن پوست خشک و همچنین کمک به جوانسازی و احیای پوست از دیگر مزایای فوق العاده ژل آلوئه ورا هستند.
این ژل را به صورت روزانه روی قسمت مورد نظر قرار داده و پس از مدتی آن را با آب ولرم شست و شو دهید و این کار را یک ماه مداوم انجام دهید.
عسل
از سالها پیش عسل به عنوان یک التیام دهنده زخم مورد استفاده قرار میگرفته و بهبود سیستم ایمنی بدن نیز از دیگر کاربردهای عسل برای بدن است. همچنین درمان سوختگی نیز عسل یک ماده بسیار مفید به حساب میآید. با ریختن عسل به صورت مستقیم روی محل اگزما میتوان به افزایش رطوبت و بهبود آن کمک کرد.
سرکه سیب
یکی از بهترین روشهای درمان امراض پوستی، استفاده از سرکه سیب است. این ماده به درمان اگزمای پوستی کمک میکند ولی باید در مصرف آن احتیاط کرد چرا که سرکه سیب ممکن است به بافتهای نرم پوست آسیب بزند.
روغن آفتابگردان
این روغن برای محافظت از لایه خارجی پوست مفید بوده و از ورود باکتریهای مضر جلوگیری میکند. آبرسانی و تغذیه مناسب سلولها از خواص اصلی روغن آفتاب گردان میباشد.
روغن درخت چای
این روغن از خاصیت ضد باکتری و التهابی برخوردار است و به بهبود زخمهای ناشی از خارش بیش از حد پوست کمک میکند. رفع عفونت نیز از دیگر مزایای روغن درخت چای برای پوست محسوب میشوند. این روغن را با کمی روغن زیتون یا بادام مخلوط کرده و در قسمت مورد نظر به آرامی مالش دهید.
روغن گل مغربی
این روغن برای پوستهای تحریک شده و آسیب پذیر به عنوان یک التیام بخش مورد استفاده قرار میگیرد. اسیدهای چرب امگا 6 موجود در این روغن برای جلوگیری از التهاب پوست بسیار کاربرد دارد. جالب است بدانید که این روغن هیچگونه عوارضی برای بدن ندارد.
محصولات درمان اگزمای پوستی علاج
مجموعه علاج با چندین سال سابقه موفق در زمینه تولید و عرضه محصولات بهداشتی ارگانیک همچون صابون گیاهی و شامپو گیاهی توانسته تاثیر بسیاری بر سلامت عمومی افراد جامعه بگذارد. بهرهمندی از مواد طبیعی و خط تولید مجهز و به روز از دلایل برتری این مجموعه نسبت به دیگر تولیدکنندگان محصولات بهداشتی است.
از محصولات این مجموعه که در درمان و کم کردن اثر اگزمای پوستی تاثیر مستقیم دارند میتوان به صابون زیتون، صابون گل بابونه، صابون گل ختمی، صابون گوگرد و همچنین شامپو بدن گیاهی اشاره کرد که همگی از ترکیبات کاملا ارگانیک و طبیعی تهیه شدهاند و در صورت استفاده طولانی مدت هیچگونه عوارضی برای پوست ندارند.
سوالات متداول در مورد اگزما
برخلاف برخی بیماریهای پوستی، اگزما به هیچ عنوان واگیردار نیست و خطری برای اطرافیان ایجاد نمیکند.
غذاهای حاوی فیبر، پروبیوتیک، امگا 3 و همچنین مصرف آب فراوان در زمان ابتلا به اگزمای پوستی بسیار مفید است.