جوش و آکنه یکی از مشکلات رایج پوستی است که بیشتر افراد در دورههای مختلف زندگی با آن روبهرو میشوند. جای جوش و لکهای پوستی، بهویژه در ناحیه صورت، میتوانند تأثیر زیادی بر اعتمادبهنفس افراد داشته باشند. در این مقاله تخصصی توسط کارشناسان تخصصی علاج به بررسی علتهای ایجاد جوش و لکهای پوستی و روشهای مؤثر درمان آنها به صورت خانگی و شیمیایی میپردازیم.
چرا جوش میزنیم؟
جوش یک عفونت پوستی است که در ابتدا پوست در ناحیه عفونت، قرمز شده و یک توده حساس ایجاد میشود. بعد از چهار تا هفت روز، توده شروع به سفید شدن میکند و زیر پوست چرک جمع میشود. شایعترین محلهای بروز جوش صورت، گردن، زیر بغل، شانهها و باسن است.
دلیل اصلی جوش زدن، ورود باکتری استافیلوکوک به پوست از طریق بریدگیها، زخمها یا منافذ باز پوست است. افرادی که سیستم ایمنی بدنشان ضعیف است، دیابت دارند، رژیم غذایی ناسالمی دارند یا بهداشت را درست رعایت نمیکنند، بیشتر در معرض عفونتهای پوستی قرار خواهند گرفت.
استفاده از کمپرس گرم درد را کاهش داده و به آمدن چرک به سطح پوست کمک میکند. هنگامی که سر جوش سفید میشود، خیس کردن آن بهصورت مکرر باعث ترکیدن جوش میشود. پارچهای را با آب گرم خیس کرده و تا زمان بهبود زخم از آن بهصورت کمپرس گرم استفاده کنید. بعد از ترکیدن جوش، برای تخلیه چرک، آن را 2 الی 3 بار در روز با صابونهای ضد باکتری بشویید و با الکل به آرامی مالش دهید.
برای تخلیه جوش آن را فشار ندهید و از سوزن نیز استفاده نکنید. این کار باعث پخش عفونت روی پوست شما میشود.
حال که در مورد جوش، دلایل به وجود آمدن و نحوه از بین بردن آن توضیح دادیم نوبت به بررسی راههای مختلف ایجاد و درمان لک و جای جوش رسیده است.
مطالعه بیشتر: کارهایی که باید برای کاهش منافذ پوست انجام دهید.
چرا لک و جای جوش به وجود میآید؟
- ترشح بیش از حد چربی: پوستهایی که چربی بیشتری تولید میکنند مستعد بسته شدن منافذ پوست هستند که میتواند منجر به جوش شود.
- باکتریها: تجمع باکتریها در منافذ بستهشده باعث ایجاد التهاب و در نتیجه جوش میشود.
- التهاب پوست: وقتی پوست ملتهب میشود، سلولهای ایمنی به ناحیه آسیبدیده میآیند که گاهی اوقات باعث ایجاد لک و جای زخم پس از التیام جوش میشود.
- عوامل هورمونی: تغییرات هورمونی، مانند دوران بلوغ، بارداری یا دوره قاعدگی، میتوانند موجب افزایش تولید چربی و به دنبال آن ایجاد جوش شوند.
راههای درمان لک و جای جوش
- استفاده از کرمهای ضدلک و روشنکننده
کرمهای حاوی مواد فعال مانند نیاسینامید، ویتامین C و آلفا هیدروکسی اسید (AHA) برای روشن کردن لکهای تیره مؤثر هستند. این کرمها به کاهش تولید ملانین در پوست کمک میکنند. - استفاده از اسکرابها و لایهبردارها
اسکرابها و لایهبردارهای شیمیایی مانند AHA و BHA به پوست کمک میکنند سلولهای مرده را از بین برده و جای جوشها را کاهش دهند. - درمانهای تخصصی با لیزر
روشهای لیزری مانند لیزر فرکشنال و CO2 یکی از روشهای مؤثر برای کاهش لکها و جای جوشهاست. این روشها با تحریک کلاژنسازی پوست، به بهبود ظاهر پوست کمک میکنند. - میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ با ایجاد منافذ ریز در پوست، فرایند ترمیم طبیعی پوست را تحریک میکند که میتواند در کاهش جای جوش و لکها مؤثر باشد. - استفاده از داروهای تجویزی
داروهایی مانند ترتینوئین و آداپالن که از خانواده رتینوئیدها هستند، میتوانند به ترمیم و بازسازی سلولهای پوست کمک کنند. - مصرف مواد غذایی حاوی آنتیاکسیدان
مصرف مواد غذایی غنی از ویتامین C، ویتامین E و زینک میتواند به بهبود وضعیت پوست کمک کند و از ایجاد لک و جای جوش جلوگیری کند. - پرهیز از دستکاری جوشها
کندن و فشردن جوشها میتواند به ایجاد جای زخم و لکهای عمیقتر منجر شود. - هیدراته نگهداشتن پوست
آبرسانی مناسب پوست با استفاده از کرمهای مرطوبکننده و نوشیدن آب به مقدار کافی میتواند به سلامت و شادابی پوست کمک کند و از ایجاد لکها جلوگیری کند. - محافظت از پوست در برابر آفتاب
استفاده از کرم ضدآفتاب مناسب با SPF بالا از اهمیت ویژهای برخوردار است.
سریعترین روش درمان لک و جای جوش
برای درمان جای جوش در سریعترین زمان، باید از متدهای پزشکی و همچنین روشهای خانگی استفاده کرد. در ادامه انواع روشهای پزشکی درمان لک و جای جوش را معرفی کرده و سپس به معرفی راههای طبیعی آن میپردازیم.
استفاده از محصولات علاج برای درمان لک و جای جوش
صابون های گیاهی و طبیعی علاج نیز با توجه به جدول فوق در درمان جوش، لک، آکنه و جای آنها هر یک با مکانیزمی که در زیر شرح داده شده است در درمان این عوارض موثر واقع میشوند.
گوگرد اثر ميكروب زدا، قارچ زدا، ضد انگل و كراتوليتيك دارد. فعاليت ضد ميكروبي صابون گوگرد علاج در درمان جوشهای صورت و آکنه با منشع باکتری و قارچ، درماتیت سبورئیک، عفونتهای قارچی و انگلی موضعی پوست و همچنین درمان اگزما موثر است.
صابون سفید آب یا روشور نوعی لایه بردار طبیعی پوست بدن است که بر پایه چربی حیوانی و اکسید روی (Zinc Oxide) تولید میشود. سفیداب از دیرباز در منابع طب سنتی کشورمان به عنوان لایه بردار و روشن کننده قوی پوست مطرح بوده است. صابون سفید آب علاج تاثیر محسوسی در رفع جای جوش دارد و در پاکسازی و رفع تیرگی و خستگی پوست موثر است که در نهایت موجب شادابی و لطافت پوست میشود. در تولید صابون سفیدآب علاج سعی شده است تا از بهکارگیری مواد شیمیای از جمله مواد نگهدارنده، و رنگ و اسانس اجتناب شود.
ترکیب عصارههای گیاهان بومادران، گل ختمی، آویشن و بابونه، برطرف كننده جوش، لك و آکنه صورت بوده و با خواص لایهبرداری پوست و ضدباکتری و ضد قارچ، از بین برنده آکنه و جوشهای جوانی است. همچنین با تنظیم چربی پوست به حفظ شادابی و روشنی پوست کمک میکند.
عصاره گل ختمی، نرم کننده طبیعی و از بین برنده خشکی پوست بوده و در درمان لک و کک و مک و روشن کنندگی پوست بسیار موثر است.
روغن کبد کوسه سرشار از امگا 3 و ویتامینهای A، D و E است که فرآیند کلاژن سازی پوست را تسهیل مینماید در نتیجه از پیری زودرس و چین و چروکهای پوستی جلوگیری میکند. همچنین با رفع تیرگی و لکهای باقی مانده از اثرات جوش، پوستی سفید و شفاف را برای شما به ارمغان میآورد. به دلیل وجود ترکیبات اسید چرب در روغن کوسه، این روغن بر روی پوست ماندگاری بالایی داشته و به علت عدم اکسیداسیون و عدم ترکیب با رادیکالهای آزاد مخرب پوستی، بهترین گزینه برای جوان سازی و شفافیت پوست است.
روشهای پزشکی درمان لک و جای جوش
بسته به نوع جوش، پوست و میزان آسیب آن، روشی که برای از بین رفتن جای جوش شما استفاده میشود، متفاوت است. برای انجام این اقدامات حتماً با یک متخصص مشورت کنید.
درمان لک و جای جوش به کمک لیزر
دلیل اثربخشی سریعتر این روش آن است که اشعههای لیزر به لایههای زیرین پوست نفوذ کرده و پوست را به تولید کلاژن تحریک میکند. برای این کار، از دو نوع لیزر CO2 و فرکسل استفاده میشود که لیزر فرکسل بیخطرتر و جدیدتر است و اثربخشی سریعتری دارد. هیچ چیز مؤثرتر از کلاژن برای درمان جای جوش و آکنه نیست!
لایهبرداری
جای جوش به دلیل از بین رفتن سطح پوست و رنگدانههای پوستی ایجاد میشود؛ در نتیجه با لایهبرداری پوست به طور قوی، میتوان سلولهای مرده پوست که در اثر جوش ایجاد شدهاند را از بین برد تا پوست بهمرور ترمیم شود.
میکرودرم
میکرودرم روشی غیرتهاجمی برای بازسازی و احیای پوست می باشد که 1 الی 2 روز بعد از استفاده از آن زخم های ایجاد شده بهبود پیدا کرده و پوست را احیا میکند. در میکرودرم با وجود این که یک لایه از پوست تخریب می شود اما با درد بسیار کمی همراه می باشد.
بهطورکلی از این روش برای درمان جای زخم استفاده میشود و حالت خفیف آن نیز برای درمان لک و جای جوش و آکنه مفید خواهد بود.
میکرونیدلینگ
در میکرونیدلینگ طیف وسیعی از سوزن های ریز بر روی یک دستگاه وجود دارد که با حرکت دادن آن روی پوست سوراخ های ریزی ایجاد می کند. این تخریب جزئی بافت پوست باعث تحریک افزایش کلاژن سازی میشود، در نتیجه باعث جوانسازی و احیای مجدد پوست میشود و پوست ظاهری جوانتر و شاداب تر پیدا میکند.
درمان لک و جای جوش با روشهای خانگی و طبیعی
درست است که درمان جای جوش و آکنه از طریق روشهای پزشکی سریعتر صورت میگیرد اما این روشها به همان اندازه پرهزینهتر نیز هستند. روشهای خانگی و طبیعی مقرون به صرفه هستند، به علاوه اگر در یک بازه زمانی بهصورت مداوم و مرتب استفاده شوند، تأثیر چشمگیری خواهند داشت.
توجه داشته باشید که قبل از استفاده از هر یک از این روشها، آن را روی قسمت کوچکی از پوست خود امتحان کرده و تست حساسیت بگیرید.
ویتامین E
ویتامین E سرشار از آنتی اکسیدان است که قرمزی و التهاب جای جوش را از بین میبرد. کپسولهای «ویتامین ای» را تهیه کرده، آن را بشکنید، روی جای جوش خود مالش داده و بعد از 20 دقیقه بشویید. این روش برای کاهش تیرگی زیر چشم نیز استفاده میشود.
جوش شیرین
جوش شیرین یک لایه بردار طبیعی و بسیار قوی است. برای استفاده، آن را با آب یا گلاب ترکیب کرده و هر 2 روز یک بار خمیر آن را روی جای جوش خود بمالید و بعد از خشک شدن، با آب گرم بشویید.
آبلیمو
آبلیمو نیز مثل ویتامین E سرشار از آنتی اکسیدان و همچنین آلفا هیدروکسی اسید است که به ترمیم و جوان سازی پوست کمک کرده و از همه مهمتر، نسبت به راههای دیگر، مؤثرتر است. مقداری آبلیمو را با آب مخلوط کرده و هر 2 روز یک بار روی جای جوش خود بمالید و بعد با آب گرم بشویید.
درمان لک و جای جوش با عسل
بهطورکلی، به دلیل آن که عسل ضد باکتری است، برای درمان بسیاری از مشکلات پوستی مؤثر است. برای درمان جای جوش و آکنه، عسل خام را هر شب روی جای جوش مالیده و صبح آن را بشویید. اگر این کار را هر شب انجام دهید، در مدت کوتاهی اثر چشمگیر آن را خواهید دید.
سخن آخر
زمانی که پوست در حال ترمیم است، ممکن است سلولها مقدار زیادی ملانین تولید کنند که منجر به لکههای سیاه میشود. به کمک روشهای گفته شده در این مقاله، چه خانگی و چه پزشکی، میتوانید برای درمان لک و جای جوش و آکنه اقدام کنید. در نظر داشته باشید، درست است که درمان جای جوش و آکنه با روشهای پزشکی سریعتر اتفاق میافتد اما این کار نیز یک شبه و با یک مرحله میسر نخواهد بود و طبق شرایط و میزان آسیب پوستی شما، تعداد دفعات لازم توسط پزشک متخصص مشخص خواهد شد.
شما برای داشتن یک پوست سالم از چه روشهای مراقبتی استفاده میکنید؟ از کدام روشها برای درمان جای جوش و آکنه خود استفاده کردهاید؟ تجربه خود را با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول برای درمان لک و جای جوش
سریع ترین روش درمان لک و جای جوش چیست؟
برای درمان جای جوش در سریعترین زمان، باید از متدهای پزشکی و همچنین روشهای خانگی استفاده کرد. در این مقاله انواع روشهای پزشکی درمان لک و جای جوش را معرفی کرده و بعد به معرفی راههای طبیعی آن میپردازیم.
چرا جوش می زنیم؟
سیستم ایمنی ضعیف، دیابت، رژیم غذایی نامناسب یا رعایت نکردن اصول بهداشتی، افراد را در معرض عفونتهای پوستی قرار میدهد
بهترین روش درمان جوش چیست؟
کمپرس گرم، بهترین روش درمان جوش است.این کار درد را کاهش داده و به رسیدن چرک به سطح پوست کمک میکند. در این مرحله، خیس کردن جوش بهصورت مکرر باعث ترکیدن آن میشود.
بعد از ترکیدن جوش، برای تخلیه چرک، آن را با صابونهای ضد باکتری 2 الی 3 بار در روز بشویید و با الکل بهآرامی مالش دهید.